Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |

Corner House - New House

 

The design negotiates a tight suburban corner site to produce an alternative higher density residential model for Nelson city.  A resource consent was achieved to increase site coverage from the standard 30 to 50%. 

 

In optimising the building for passive solar, noise + privacy, its mass is conceived as a filtering device for public and private life to the two street frontages.  The building hugs the street front setbacks producing a well-defined corner to the city block, opening up living to a central court yard within the site.  Domestic privacy to the street is balanced by a desire to enhance public life, placing additional living above the corner, in conversation with the bay windows across the street.  In contrast, downstairs primary living has more controlled street views but maximises transparency and access to the northern sun and courtyard.  

 

The stairwell balustrade reflects the buildings filter concept but as a dappled light effect.  It accentuates the brief for a paper thin solution by filtering skylight from above, to the void interconnecting both floors.  The external envelope is constructed of locally sourced timber framing, timber cladding and glazed brick.

Type: New House

ClientWharekaretu

Team: Hamish Shaw, Francois Breedt

Size: 190sqm

Budget: $650,000

Location: 179 Collingwood St, Nelson, New Zealand

Status: Built

Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |
 
Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |
 
Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |
 
Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |
 
Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |
 
Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects |
 
 
Corner House | New House | Nelson | Hamish Shaw Architects | New Zealand | Red | Indoor Outdoor | Architectural | Timber | Brick | Staircase | Custom | Passive Solar | Larch | Glazed Brick | Lasercut | Ballustrade | Home | Green Building | Urban Housing | Canopy Landscape Architects | Garden | Plants | Courtyard | Exposed Concrete Floor |